De Williwaw werd gebouwd in 1970 naar een ontwerp van Louis Van de Wiele op de werf Michot Frères in Thuin.
Het is een stalen kitsjacht, ketch getuigd.
Trainingsschip
1998 kochten de Vrienden van het Scheepvaartmuseum de Williwaw en schonken ze het zeilschip aan de stad Antwerpen. Om de Williwaw verder te kunnen onderhouden, beheert STA-B de tweemaster als opleidingschip voor de jeugd. De Williwaw neemt deel aan de Tall Ships Races sinds 1999.
In 2012 is de Williwaw aan een grondige restauratie toe.
Renovatie
De Williwaw is het eigendom van de stad Antwerpen, maar wordt beheerd door Sail Training Association Belgium sinds 1998. In 2008 werd het schip beschermd als varend erfgoed.
STA-B draagt verantwoordelijkheid voor het nautisch erfgoed van ons land. We zijn dan ook trots dat de Stad Antwerpen ons, in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap, de zorg heeft toegekend voor het beheer van het historische zeilschip Williwaw, de eerste zeilboot die het hele Amerikaans continent van oost naar west rondde.
In 2012 is het samenwerkingsverband tussen STA-B en Vlaamse overheid gefinaliseerd. Het plan is om Williwaw in ere te herstellen. Dankzij de subsidies van minister Bourgeois zal er over enkele jaren opnieuw met dit varend erfgoed gezeild kunnen worden.
De Williwaw staat in de steigers op de werf van de RYCB en de werkzaamheden gingen tijdens het weekend van 20 en 21 oktober officieel van start. Nieuwsgierige leden kunnen het renovatieproces volgen via de nieuwsbrief.
Eén ding staat al vast: we hebben nog heel wat werk voor de boeg.
Steun T/S Williwaw
Het onderhouden van een zeiljacht, zoals de Williwaw, kost veel geld en inspanning. Als STA-B proberen we jongeren, tegen democratische prijzen, een onvergetelijke ervaring aan te bieden. Om dit mogelijk te maken hebben wij uw steun nodig.
U kunt ons financieel steunen door lid te worden en/of gewoon een schenking te geven. U kunt ons ook steunen door als vrijwilliger mee te helpen om het schip te onderhouden, te bemannen en/of onderricht aan jongeren te geven.